The good, the bad and the bug

Allereerst mijn soort van excuses voor wederom een engelse titel. Maar ik kan het niet laten, het dekt precies (ongeveer dan) waar ik het over wil hebben. Of eigenljjk, de titel geeft mooi aan waar ik het over kan hebben. En daarbij, een verwijzing is altijd leuk, hoewel je je af kan vragen in hoeverre er een betekenis aan kan worden gehecht. Aan de andere kant, ik heb geleerd dat ‘intertekstualiteit’ altijd een betekenis heeft (of dat dan waar is, is natuurlijk een tweede, maar ik zal ophouden als in twijfel te trekken, in ieder geval, een poging doen tot). Zo betekent dit dat ik op de hoogte ben van de film en de titel mij in zoverre aanspreekt dat ik hem wil gebruiken. Maar dit allemaal terzijde of inleidend.

Na deze inhoudsloze inleiding, waar niets wordt ingeleid, hoogstens iets wordt uitgelegd, zonder dat het duidelijker wordt, de blog zelf.

Het is mooi weer hier. Het is momenteel 27,2 graden in huis en het is 27,2 graden buiten, in de schaduw. De klok staat op 10:15. Waarschijnlijk zullen er nog wel wat graadjes bijkomen in de loop van de dag. Vandaar dat we vanmorgen al hebben hardgelopen. Rond half acht stonden we klaar om te vertrekken, de zon was al iets langer op dan wij en keek ook wat feller uit z’n oogjes. De ‘guard’ vond ook dat we een beetje aan de late kant waren en zei: “You go running? You are late.” Hoezo zouden alleen Nederlanders bot zijn? Het lopen ging best redelijk, maar het was toch al wel een beetje aan de warme kant…
Nog meer leuke dingen? We logeren nu bij Nederlanders (die er momenteel zelf niet zijn en die we een paar dagen geleden voor het eerst gezien hebben, hoezo zouden Nederlanders niet gastvrij zijn?) en die hebben een vier maanden oude puppy (is het dan nog een puppy?) die luistert (of die zou moeten luisteren) naar ‘Dingo’. Best gezellig een hondje, als je hem niet hoeft uit te laten en hij de hele dag buitenshuis is…
En als blanke kan je je hier verheugen op een onmetelijke populairiteit, in ieder geval bij kinderen. ‘moenoo bye! moenoo bye!’ en dan staan ze echt te stuiteren van enthousiasme. Dat is nog eens wat anders dan een zwarte-pieten-discussie…

Het is niet allemaal zonneschijn (bomvol intertekstualiteit dit blogje), of het is juist allemaal zonneschijn. Het is eigenlijk een beetje warm hier, maar ik zal niet klagen over de hitte, de verzengende, verschoeiende, nietsontziende hitte. Geen woord daarover.
Het is, naast de niet te beschrijven hitte, ook nog een beetje inkomen wat betreft tijdsinschattingen. Hoelang duurt hier bijvoorbeeld ’10 minuten’? Ondertussen al bijna een uur. Typisch een het-duurt-altijd-langer-dan-je-denkt-geval.
Daarnaast is het ook lastig inschatten hoeveel hier iets waard is. Het ene is erg goedkoop, iets anders is opeens normaal Nederlands prijsniveau en weer iets anders (het zou pas helemaal raar zijn als hetzelfde opeens een heel andere prijs heeft) is duur. Zo is een flesje fanta in een barretje 1000 Ugx (shilling) en een pak sap in de ‘supermarkt’ 4000 Ugx. Is een ‘Queen-size bed” 245000 Ugx en een kleine koelkast een half miljoen shilling. (1 Shilling is ongeveer 0,0003 Euro, of, om het iets makkelijker te maken, 1 Euro is 3300 Shilling.) En nog lastiger, soms kan/mag/moet je afdingen en soms mag het echt niet.
En misschien is het de hitte (oeps), misschien is het wat anders, maar we zijn allebei snel moe en een beetje loom. Dat je om acht uur ‘s avonds een boekje gaat lezen en dat je dan om negen uur denkt, dat was een bizar verhaal, maar dat je dan net wakker geschrokken bent uit je droom.

En ja, insecten. Die zijn hier ook. Niet alleen muggen en mieren, maar ze zijn er in allerlei soorten en maten. Ook de immer irritante doodgewone fruitvliegjes zijn van de partij, naast veel te groot uitgevallen bromvliegen die veel herrie produceren, maar nauwelijks vooruitkomen. Het is nog net niet zo erg dat je bij elke beweging die je maakt moet oppassen dat je niet wordt gestoken, geprikt of gebeten, maar veel scheelt het niet. Daarnaast is het natuurlijk ook wel weer leuk om te zien wat ze hier hebben. Om eens te kijken wat voor beestje dat nu is, hoe die zich voortbeweegt, lopend, springend of vliegend. (Altijd schrikken als blijkt dat zo’n beestje ook recht op je af kan springen.) En dan heb ik het nog niet eens over bed bugsĀ  gehad (dat zijn pas bad bugs)…
Maar nu we het toch over ‘bugs’ hebben, mijn e-reader lijkt ook een bug te hebben, het heeft soms meer weg van een eh-reader. De eh-reader is uitgerust (uitgerust, wat is dat ook alweer?) met een intern woordenboek, maar telkens als ik een woord wil opzoeken (niet te lezen als ‘als ik een woord niet ken’), geeft hij aan dat hij het woord niet kent. Of het is een bug, of het komt omdat ik een verliefde ezel ben, eh, aan het lezen ben, van Louis Couperus. Met woorden als ‘vertuit’, ‘nanoen’ (heeft niets te maken met nano-technologie) en zo verder (ga het zelf lezen, zou ik zeggen, het is een echte, zoals men wel zegt, aanrader).

65 gedachten over “The good, the bad and the bug

  1. We noemen onze hond soms ook nog een puppy, en met 12 jaar kan dat toch echt niet meer. Maar ze luistert even slecht en is even enthousiast als een puppy, dus blijft het toch een beetje relevant.

Reacties zijn gesloten.